Vekker He-Man til livet

 

He-Man, Bud Spencer og Skeletor står oppstilt på hyllene til det lille kunstnerselskapet som lar det snikreklamerte leketøyet fra 80-tallet våkne til nytt liv. Selskapet heter Good Leg Toys og drives daglig av Lukas og Pablo. De to traff hverandre på et loppemarked for mange år siden, og den felles interessen for det som Lukas kaller høyglans-trash, trakk dem umiddelbart sammen. Selv om hovedinteressen kretser rund He-Man universet og kamp-dinosaurer, samt de to voksne mennenes peter-pan syndrom, får mange forskjellige typer leketøy gjennomgå den samme behandlingen. Det som produseres er vanskapte freaks og muterte monstre. De kan minne om leketøy som du selv hadde da du var liten, men noen har plukket det fra hverandre, og satt det sammen eller flikket på det på underlig vis.

Fremstillingsprosessen

Det hele ballet på seg med årene. I dag driver de to sin egen lille manufaktur. Plastleker i enestående design, laget for hånd. De støpes i former som er laget med avtrykk av originale figurer som er blitt skrapt sammen på utallige loppemarked. Figurene består av det som på tysk omtales som “kunstig kvae”, en spesiell form for tokomponent plastikk, som er flytende når den blandes sammen, men som raskt stivner. Formene fylles for hånd, med en liten sprøyte. For å presse ut luftbobler brukes en gammel malingskompressor, som reduserer boblene ned til et usynlig nivå. Til og med emballasjen er håndlagede unikater. Plastfutteralet fremstilles enkeltvis med en form, mens det er Pablo som lager bildene på papp-biten av forpakningen. I tillegg lager Pablo også tegneserier rundt de figurene som skapes i det lille verkstedet. Resultatet er dukker, jeg mener action-figurer, for samlere.

I hver produksjon lages det nemlig kun 15 til 30 eksemplarer, noe som driver opp prisen, så vel som samleverdien. Selv om mye kjøpes av entusiaster som vil ha noe gøy på hylla i stua, har produksjonene også vekket interessen hos kunstsamlere. Dette fører til at en leketøysfigur som vanligvis selges for rundt kr. 100, ender opp med en sluttpris på rundt kr. 1 000.

Good Leg Toys i en særstillig i Europa

I Europa er Good Leg Toys i en særstilling, og uten konkurrenter, men mesteparten av kundene finner selskapet i USA, hvor deres kunstfulle og satiriske leketøy står høyt i kurs. Rundt 80 % av bestillingene kommer fra denne kanten av verden. Grunnen til dette er muligens også at amerikanske konsumenter ble kraftigere kondisjonert i løpet av sin barndom, til å tro at det var viktig med leketøy. Det gir dem anerkjennelse og selvfølelse.

Også originale figurer med originale bakgrunnshistorier

Det som begynte med rene piratkopier av gammelt leketøy, har i dag fått sitt eget liv. Good Leg Toys lager egne serier, med egne historier, noe som slår meget godt an hos et smalt men entusiastisk publikum.