Vekk barnets nysgjerrighet

De aller fleste barn er naturlig nysgjerrige, og det er ikke vanskelig å få dem interessert i nye ting. Det å vokse opp innebærer å utforske nye ting. For å klare å orientere seg i en verden som bokstavelig talt er helt ny for barna, må de gjennom en lang prosess med prøving å feiling for å finne balansen i en stadig voksende kropp. Barnets hjerne er i kontinuerlig utvikling, og mange av de spontane tingene barn gjør er bare et resultat av de instinktive impulsene kroppen setter igang under oppveksten. De aller fleste husker sikkert hvordan det var under barndommen. Alt man støtte på for første gang fanget oppmerksomheten, og nysgjerrigheten fikk dem til å stille spørsmål rundt selv de mest banale aspekter ved omgivelsene. Denne nysgjerrigheten kan kanskje virke irriterende for noen foreldre, men sannheten er at denne oppførselen er utrolig viktig for utviklingen av barnas intelligens og personlighet.

Når barnet ikke stiller spørsmål

Selv om mange kan syns det er irriterende når barna spør og graver om alt mellom himmel og jord, er sannheten at dette er en veldig viktig del av oppveksten deres. Før i tiden var det nemlig slik at barn skulle bli sett og ikke hørt, men dette har ført til at mange mennesker av den eldre garde har måttet bearbeide psykiske problemer i voksen alder. Barn trenger nemlig rom til å vokse, og her spiller nysgjerrigheten en avgjørende rolle. Vær åpen og møt barnet når han eller hun har noe de vil ha svar på. Voksne mennesker har ikke alltid svaret på alt, men hjernen stimuleres av refleksjon, og det kan også være godt for barnet å vite at det er ting man ikke ennå vet alt om. Det er ikke farlig å si at man ikke vet svaret på noe, siden dette stimulerer barnet til å bruke fantasien. Et barn som ikke stiller spørsmål ved omgivelsene risikerer å utvikle språk og ferdigheter senere enn andre barn. Derfor er det viktig å stimulere dem hvis de er altfor lavmælte.

Gi barn inspirerende omgivelser

Barn blir mer nysgjerrige hvis de befinner seg i stimulerende omgivelser. Derfor er det viktig å fylle barnerommet med dekor som vekker nysgjerrigheten. Fargerikt interiør og dyremotiver er en klar favoritt, og det gjør ingenting om det ikke står i stil til et ellers nøkternt uttrykk i boligen. Barn er fantasifulle og liker å skape sitt eget univers på barnerommet, hvor de kan leke og late som de er et helt annet sted. Også resten av boligen kan være med på å gjøre barn mer nysgjerrige, så innred fine hagemøbler med fargerike puter eller plasser en artig gyngehest i stuen. Leketøy er også viktig under oppveksten, og både gutter og jenter kan leke med alt fra dukker og lekekjøkken til klosser og småbiler. Det er foreldrenes oppgave å skape et trygt miljø hvor det er rom for fantasi og kreativitet. Og hvem vet, kanskje erindrer også foreldrene barndommens fascinasjon for de enkle tingene!