Hvordan velge riktige leker til barna

Lek er en viktig og naturlig del av barndommen. Barn har en innebygd trang til å leke og utforske verden rundt seg, og bør få mest mulig tid til uorganisert og fri lek når de er små. Gjennom lek utvikler barnet seg både mentalt og fysisk, og leker kan spille en sentral rolle i denne prosessen.

Hvordan velge ut og finansiere leker til barna?

Det er viktig å påpeke at barn hverken har rett til eller godt av å få alle leker de ønsker seg. Preferanser og interesser påvirkes av omgivelsene, og endrer seg raskt i takt med at barnet vokser og utvikler seg. Det vil derfor alltid være noe nytt og spennende som dukker opp og som «alle andre i klassen har». Hvem har vel ikke selv brukt den frasen for å legge press på foreldrene sine?

Likevel kan leker, i riktige mengder og av god kvalitet, være med på å utvikle barnet – både motorisk og intellektuelt. Vær derfor bevisst på hvilke leker som kan vekke nysgjerrighet og lærevilje hos barnet ditt, og som kanskje kan svare på noen behov.

Vi har her samlet noen tips til hvordan du velger riktige leker, og ikke minst hvordan du får råd til leker av god kvalitet som varer lenge.

  • Vær prisbevisst. Sjekk priser hos ulike butikker før du går til innkjøp av dyrere leker og utstyr. På nett er det lett å sammenligne, og noen nettbutikker har til og med prisgaranti. Et annet triks på nett er å melde seg opp til nyhetsbrev mot at du får for eksempel 10 % rabatt på ditt første kjøp.
  • Noen ganger kan det hende at pengene rett og slett ikke strekker til. Kanskje er det snakk om en bursdags- eller julegave, som jo er ganske symbolske i vår kultur. Da kan kanskje centum være verdt å sjekke ut. Selv om vi ikke anbefaler noen å blakke seg på leker til barna, kan det være noen omstendigheter der en hjelpende hånd kommer godt med for at barnet ikke skal føle seg utenfor eller annerledes enn de andre barna.
  • Sjekk kvaliteten. Mange nettsider tilbyr såkalte «best i test» der barna selv er med og tester ulike produkter – inkludert leker. Da kan du lett se hvordan funksjonaliteten til produktet er, og om leken evner å holde på interessen til barna. Du ønsker gjerne å kjøpe et produkt som de kan vokse med, og ikke fra. I tillegg til barnas kommentarer er det ofte eksperter som kommenterer på læringsutbytte og materialkvalitet ved produktet, noe som også sier en del om bærekraften til produktet.
  • Kjøp brukt! Ofte ser vi oss blind på tilbud og nyheter, og glemmer at mye fint og brukbart finnes i bruktbutikkene. Barn vokser fort, og leker blir utdaterte etter hvert som barna trenger nye utfordringer. Noen foreldre gir til og med bort leker og utstyr gratis, bare for å bli kvitt dem. Meld deg for eksempel inn i Facebook-grupper for foreldre der leker annonseres og gis bort.